Ruokahyönteiset sosiaalisena välineenä

Ruoka on muutakin kuin ravintoa. Sillä rakennetaan minäkuvaa ja määritellään millaista sosiaalista ryhmää ihminen edustaa. Mikä hyönteisten rooli tulee olemaan länsimaisessa ruokakulttuurissa ja mitä hyönteisten syönnillä halutaan viestiä? Näitä pohdittiin 11.1.  Bassoradiolla, kun Tiedejulkaisu Antroblogi.fi järjesti hyönteisillan osana Allegra Lab Helsingin #akateeminenvartti-tapahtumaa.

”Kuinka moni on maistanut aiemmin hyönteisiä?”(Kuva: Geannady Kurushin)

Aasiassa, useissa Afrikan maissa ja latinalaisessa Amerikassa hyönteiset kuuluvat normaaliin ruokavalioon, ja niiden merkitys paikallisissa kulttuureissa on sama kuin vaikkapa silakalla meidän ruokapöydässämme. Mutta mikä tulee olemaan hyönteisten rooli länsimaisessa ja erityisesti pohjoismaisessa ruokaketjussa?

Kulttuurinen logiikka määrittelee mitä ruokia saa syödä, miten niitä voi yhdistellä, milloin ruoka on likaista ja niin edelleen. Länsimaisessa ruokakulttuurissa ei ole totuttu näkemään hyönteisiä ruokana. Kohtaaminen hyönteisen kanssa pelottaa ja inhottaa. Miksi kukaan söisi mitään pelottavan inhottavaa?

Antroblogin toimittaja Ninnu Koskenalho vahtii sirkkojen kypsymistä. (Kuva: Geannady Kurushin)

Sosiaalisena olentona ihminen kuitenkin omaksuu helposti asioita. Yhteiskuntarakenteet ja ystäväpiirit jakavat ihmisiä ryhmiin, joilla on omia toimintamalleja. Yksi tapa luoda itsestä ennakkoluuloton ja edelläkäyvä kuva on ottaa haltuun eksoottisia trendejä näyttääkseen kuuluvansa tietynlaiseen yhteisöön. Parikymmentä vuotta sitten edelläkävijyyttä todistettiin syömällä sushia. Nyt se voisi olla vegetarismi ja seuraavaksi ötökät. Vaikka puhun edellämainituista ilmiöistä trendeinä, povaan kaikille pysyvää asemaa ruokakulttuurissamme.

Katja Uusihakalan ja Tuomas Tammiston Ruoan kulttuuri -kirjassa tarkastellaan ruokaan liittyvää symbolisesta näkökulmasta. Teoksen sanoittaneet antropologit olivat myös paikan päällä puhumassa kirjastaan.

Tilaisuudessa esiteltiin Katja Uusihakalan ja Tuomas Tammiston viime vuonna ilmestynyttä kirjaa Ruoan kulttuuri — Antropologisia näkökulmia ruoan tutkimukseen.(Kuva: Geannady Kurushin)

Kuvat: Gennady Kurushin gkurushin.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *