Ruokateollisuus valmistautuu hyönteisten vapautumiseen

Vaikka hyönteisruokaa löytyy jo kaupoista ja ravintoloista, paperilla se on edelleen laitonta apetta.

Hyönteiset kieltävän EU-asetuksen päivittymistä tai paikallista, myönteisempää tulkintaa, on odotettu jo vuosia. Alalla kuitenkin kuhisee, sillä ensi vuodeksi uuselintarvikkeille odotetaan virallisesti hyväksyvämpää linjaa.

Tammikuusta 2018 alkaen hyönteisille voi hakea lajikohtaista elintarvikelupaa.

Ensimmäisten luvallisten hyönteisten joukossa tullee olemaan Hollannin ja Sveitsin mallin mukaisesti koti- ja kulkusirkat sekä jauhopukkikuoriaiset. Hollannissa on ollut jo pitkään myynnissä Damhertin Insecta-tuoteperhe, ja elokuussa Sveitsin Coop-marketteihin ilmestyi Essenton valmistama einessarja.

Kotimaiset hyönteiskasvattajat ja ruokatalot ovat valmiina lakimuutokseen.

Kuluvana vuonna myös kotimaiset ruokateollisuuden tuottajat ja jalostajat ovat alkaneet valmistautua tuleviin muutoksiin. Alkutuottajat kehittävät ruokahyönteisten kasvatusmenetelmiä ja jalostajien elintarvikesuunnittelijat ovat olleet ahkeria tuotekehittelyn saralla. Aika on mitä otollisin, sillä viimeisimpien tutkimusten mukaan suomalaisten ruokavalio on siirtynyt ekologisesti kestävämmäksi ja ravitsemussuositusten mukaiseksi.

Kurikkalaisen sirkkafarmin jälkikäsittelymenetelmät mahdollistavat jalattomien kotisirkkojen pakkaamisen.

Minikarja kiinnostaa ruokajättejä

Keväällä 2017 Coca-Cola Finland ja Stockmannin Herkku tempaisivat näkyvillä hyönteistapahtumilla, jotka toivat aihetta lähemmäs tavallista kuluttajaa. Ylöjärveläinen perinteikäs lihatalo Veljekset Mattila on jo pitkään ollut kiinnostunut uudesta raaka-aineesta. Alkukesästä allekirjoittanut pääsi maistelemaan heidän hyönteispohjaisia lihapulliaan ja grillimakkaroitaan.

Veljekset Mattilan hyönteismakkarareseptit odottavat lainsäädännön päivittymistä.

Espoolainen hyönteisfarmauksen teknologiakehittäjä EntoCube on ollut vähittäismyymälöiden hyllyillä jo vuoden päivät. EntoCuben maukkaita keittiösomisteita myyvät firman oman verkkokaupan lisäksi Ruohonjuuri– ja Punnitse & Säästä -ketjut maanlaajuisesti. Samoilla hyllyillä ovat turkulaisen Entis-yhtiön tuotteet, niin ikään silmänruokana. Loppukesän yllätyksenä myös Fazer astui ötökkäkaapista ja ilmoitti tutkivansa mahdollisuuksia hyönteisten käyttämisestä leipomo- ja makeistuotteissaan.

Suomi raivaa latua

Elokuussa Turussa järjestetty NICE-konferenssi osoitti, että Suomi voisi olla pohjoismaiden kärjessä hyönteistalouden edelläkävijänä. Meillä on huippuluokan tutkimusta, kasvattajia, farmiteknologian kehittäjiä sekä kiinnostusta pt-kaupassa ja ravintola-alalla. Konferenssi oli osa Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen Hyönteiset ruokaketjussa -hanketta, jonka kumppaniyrityksinä ovat mm. HKScan, Saarioinen ja Leader Foods.

Maa- ja metsätalousministeriön Leena Mannonen vihjasi Turussa puheenvuorossaan, että MMM on suosittanut Eviralle yhtä hyönteismyönteistä uuselintarvikeasetuksen tulkintaa kuin useassa muussa EU:n jäsenmaassa on. Kuten sanottu, itse asetus päivittyy lajikohtaista luvanvaraisuutta helpottavaksi vuoden 2018 tammikuussa, mutta sen laveampi tulkinta jää Eviran harteille.

Keskisuomalainen Hunajakeisarit perkaa kuhnurintoukat vahattomina tai vahallisina. Toukka säilyy pakasteena noin vuoden.

Mikäli Evira ei näe tarpeelliseksi höllentää linjaansa, elintarvikelupien hakeminen jää yksittäisille toimijoille. Lupien hakeminen on tyyristä puuhaa; yksikään kasvuyritys alalla ei tällä hetkellä pysty yksin kustantamaan koko hakemusprosessia. Tarvitaan kansainvälistä järjestöyhteistyötä, elintarvikejättien sponsorointia tai valtion paikallista hallitustukea.

Kallis ja hankala lupamenettely aiheuttaa hallaa erityisesti muiden kuin globaalisti yleisten hyönteisten hyödyntämiseen ruokana tai rehuna. Esimerkiksi kotimaisen hunajatuotannon sivutuotteena vuosittain syntyvät kymmenettuhannet kilot kuhnuritoukkaa jäisivät vaille hyötykäyttöä, vaikka kyseessä on puhdas, luonnonmukainen ja monipuolinen ravinnonlähde.

Tulevat kuukaudet tulevat olemaan äärimmäisen mielenkiintoisia. Ala elää, siellä pöhistään ja höpistään. Hyönteiset eivät ole tulevaisuuden ruokaa, ne ovat jo tätä päivää.

EntoCuben keittiösomisteet keittiötä somistamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *