Yksi on Linnasta poissa – sirkkakukon tarina

Kulunut vuosi on ollut arvaamattoman menestyksekäs hyönteistalouden kasvun suhteen. Odottamaton – hyönteiset ruokana salliva – laintulkinta asetti alan toimijat syyskuussa välittömään hälytystilaan. Veljekset Mattilan Tero Sivulaa lainatakseni ”se, minkä piti tapahtua 11 kuukaudessa, tapahtui 11 päivässä”. Ala heräsi ja alkoi välittömästi toimia. Marras-/joulukuun vaihteessa markkinoille ilmestyi erilaisia hyönteistuotteita päivittäin eri tuottajilta, ja pörinä jatkuu.

Palataan ajassa puoli vuotta taaksepäin. Keväällä vierailimme Entocuben kanssa Presidentin kanslian keittiössä esittelemässä satavuotiasta Suomea juhlivaa ruokalistaamme, tarkoituksena tuoda espoolaiset sirkat presidentin tavanomaista merkittävämpään juhlapöytään. Ajatus oli yksinkertainen: yhdistäisimme kuluneet sata vuotta tämän hetkiseen ja sitä seuraavaan Suomen sataan vuoteen.

Menulla oli vetävä nimi, #Suomi100+. Edellistä sataa vuotta edustivat perinteet – silavaa ja ruistaikinaa eli savolainen kukko. Tätä hetkeä ja tulevaisuutta ruokalistassa ilmensivät kotimaiset sirkat. Eli sirkkakukko cocktail-naposteltavana. Paikallista, kestävää ruuantuotantoa ja täysin uusi elintarviketeollisuuden ala. Tunnelma Saulin keittiössä oli lämmin ja siellä rakastettiin ötökkäehdotusta, mutta kattauksesta vastuussa oleva ryhmä luopui ajatuksesta syksyllä vedoten hyönteisten senhetkiseen lainsuojattomuuteen.

Ironista, mutta hyönteisruoka laillistettiin vain muutama viikko menun torppaamisen jälkeen. Kuten sanottu, tämän jälkeen markkinoille pintautui hyönteisruokaa muiden muassa valtakunnan suurimmalta leipomolta, Fazerilta. Uusia tuotteita saapuu kauppoihin vielä useita ennen vuoden loppua.

Syyt ja seuraukset ovat olleet arvaamattomia, ja kanslian päätös on toki ymmärrettävä, mutta kismittävä. Siksi tänään onkin syytä julkistaa sirkkakukon resepti.

Sirkkakukko

(16 cocktail-kukkoa)

  • 300 g lehtitaikinaa
  • 100 g paahdettuja sirkkoja
  • 30 g silavaa tai voita
  • ruisjauhoa
  • sirkkajauhetta
  • suolaa
  • timjamia

Kaulitse lehtitaikina noin 2 mm ohueksi levyksi. Pidä leivinpaperin päällä.

Ota esiin jääkaappikylmä voi tai silava ja höylää siitä lastuja. Mausta sirkat kevyellä suolalla ja timjamilla. Kiedo sirkat kahteen pehmeään rasvalastuun ja muotoile niistä noin 3 cm kokoinen pyörykkä.

Aseta silava-sirkkapyörykkä 8 x 8 cm taikinalevyn keskelle ja sulje pyörykkä taikinan sisään. Sekoita matalan lautasen pohjalle ruisjauhoa ja sirkkajauhetta 50:50. Kostuta pyörykän kuori ja pyöräytä jauhoissa.

Paketoi pyörykät folioon ja laita paista 15 minuuttia 200°C uunissa. Anna jäähtyä jääkaapissa. Syö kylmänä tai käytä paistinpannulla.

Rauhallista ja alpakkamaista itsenäisyyspäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *